Site icon Bykjøkken

Mandelmelk

Annonser

Hva med en bart av mandelmelk?

Annonser

Benskjørhet og tannløse hippier

På 70- og 80-tallet (og sikkert lenge etter dét) var den vedtatte sannheten at melk var sunt, og at et liv uten melk var forbeholdt tannløse hippier med slapt håndtrykk og gamle damer med benskjørhet. At de som lobbierte på vegne av melka ellers også hadde vikarierende motiv, som salg og profitt, ble forbigått i stillhet.

Som barn og ungdom i vekst, kjøpte jeg propagandaen om at melk var en livsviktig byggestein i kostholdet. Det gikk gjerne 2 liter om dagen, fordelt på frokost, lunsj og kvelds, og gjerne også noen slanter som ren tørstedrikk.

Eksem

Jeg mener selv å huske at jeg var en gjennomsnitlig sunn gutt i oppveksten, men det var én ting jeg slet med: Eksem.

Jeg prøvde lenge å innfinne meg med, at dette bare var noe jeg måtte leve med, men da jeg omsider kuttet ut det daglige inntaket av melk, fikk jeg meg en overraskelse. Eksemen så og si forsvant. Ikke helt, men såpass mye at jeg fikk et nytt liv.

Nå skal det sies, at jeg fortsatte å spise ost og andre produkter som inneholdt melk, men der jeg som barn klødde meg til blods, hadde jeg nå bare et lite utslag av eksem på høyre hånd vinterstid.

Annonser

Plantebasert kosthold

I nyere tid har jeg i lange perioder hatt et plantebasert kosthold, og til min overraskelse forsvant det lille jeg hadde av eksem.

Nå er jeg klar over at jeg medisinfaglig sett beveger meg på tynn is. Jeg kan på ingen måte bevise at det å kutte ut melk, samt gå over til et plantebasert kosthold, er det som gjør at eksemen er borte. Jeg kan heller ikke anbefale deg å kutte ut melka; det må du i så fall finne ut av sjæl. Kanskje finnes det en gyllen middelvei mellom å drikke 2 liter melk om dagen og totalt avhold? Selv har jeg ingen planer om å vende tilbake til barndommens kosthold.

Unger med allergier

Det er rart med det, men det man ble innpodet med i barndommen setter seg på en måte i ryggmargen som ren refleks. Derfor var det helt naturlig å fore egne unger med melk.

Deler av ungeflokken har vist seg å respondere dårlig på melk, og her har vi tydd til fagfolk som har testet i huet og ræva. Bokstavlig talt.

I tilfellet med noen av ungene mine, viste det seg å være innslag av laktoseintoleranse. Ellers var det generelt sett mye å hente på å kutte ut sukkerholdige melkeprodukter rettet mot barn. I hvert fall ble det betraktelig mindre promping og kløing rundt endetarmen.

Annonser

Mandelmelk

Pga av unger med ymse allergier, ligger vi nok noe over snittet av hva andre familier svir av på mat. Bare det å kjøre en melkefri diett koster skjorta, og plantebasert melk ligger gjerne prismessig på det dobbelte av det vanlig melk koster. Samtidig er det ingen i familien som drikker 2 liter mandelmelk om dagen, så vi sparer litt der 😉

En løsning på jaget etter mandelmelk er å kjøre til Sverige, hvor det meste av annerledesmat er priset lavere enn i Norge.

Plan B er å lage det selv.

Oppskrift på mandelmelk

Annonser

Slik lager du mandelmelk

  1. Legg mandlene i bløt over natten.
  2. Neste dag heller du av vannet.
  3. Ha deretter mandlene, 1 L friskt vann og salt i en blender, og kjør det hele til silkemyk konsistens.
  4. Sil blandingen i en sikt eller klede.
  5. Tilsett vanilje, og...ta-da!...du har fiks ferdig mandelmelk. Settes kaldt, eller brukes med det samme.

Tips

Holdbarhet

Holdbarheten er noe begrenset, så tilpass produksjonen etter forbruket.

Hva brukes det til?

Her i heimen har vi mandelmelk til grøt, frokostblanding og smoothie. Ungene tar gjerne en kakao, og kona en matchalatte eller gullmelk.

Hva med det som blir til overs?

Etter at du har silt melken, sitter du igjen med en kornete mandelmasse. Hva du enn gjør, så ikke kast!

Mandelmassen kan brukes i smoothie, grøt, kakebunn, kjeks...ja, mulighetene er mange!

Er du riktig frekk, kan du frese mandelmassen i en panne med olivenolje, hvitløk og chili, for deretter å blande med hermetiske tomater, rosiner og litt salt. La det hele småputre i 20 min, og du får en lekker saus til pastaen.

Annonser

PS

Selv om kostholdsråd endrer seg over tid, er det ett som fortsatt gjelder: Det er vann i springen!

Exit mobile version