
I mangel av vedfyrt pizzaovn gikk jeg for noen år siden til innkjøp av en pizzastein, eller bakestein, om du vil. Kjært barn har mange navn.
Hadde jeg hatt stor hage...
...ville neste prosjekt vært bygging av pizzaovn. Du vet, en sånn du fyrer lenge med bøkeved, som blir styggvarm og som gir fantastisk sprø pizza med tynn bunn.
Enkelte menn i dyp mittlivskrise har tatt sånne prosjekt så langt, at de like godt har kledd inn hele ovnen og endt opp med bakehus.
Jeg hadde ikke sagt nei til det heller, men nå er ikke problemet at hagen er for liten. Mere det at jeg mangler hage.
Jeg må klare meg med grøntarealet i bakgården, som er på deling med 220 andre boenheter, og foreløpig har jeg bare spottet én nabo som har samme lage-mat-på-flammer-fetish som meg.
Så hva gjør man da?
Jo, man kjøper en sånn:

På bildet ser du er godt brukt Pizza Pro stålplate, som jeg har kjøpt hos Sous Vide Norge i Mathallen (Oslo). Butikker er for lengst lagt ned, men stålplata lever fortsatt varene.
Strengt tatt er jo dette ingen bakestein, men en bakestålplate, men den har samme funksjon, og bakestein er lettere å uttale 😉
Beistet veier nærmere 10 kg, måler 34 x 39 cm og er 8 mm tykk.
Jeg har ingen erfaring med andre typer bake-/pizzasteiner, men er så pass fornøyd med denne at jeg ikke ser noen grunn til å bytte.
Bakeren og Kokken (affiliate-lenke) har ellers et bra utvalg av bakesteiner i sin nettbutikk:
Hvordan bruke en bakestein
Når jeg lager pizza, setter jeg stålplata på rist midt i ovnen, skrur ovnen på 270 C og lar den stå en times tid, slik at plata rekker å oppmagasinere nok varme.
Deretter er det bare å produsere pizzaene fortløpende. I snitt ligger da steketiden på 3 min.
Jeg bruker også bakestein til steking av surdeigsbrød; noe som bla gir en fantastisk sprø og karamellisert skorpe.

Stålplata er da fortsatt på rist midt i ovnen. Langpanne nederst.
Snitter brødene. Overfører brødene til bakesteinen med pizzaspade.
Heller på 2 dl varmt vann i langpanna, og lukker kjapt ovnsdøra før dampen slipper ut.
Reduser varmen til 230 C, og stek i 20 min. Deretter 200 C i 40 min. Resultatet blir alltid bra!
...men altså; jeg har fortsatt lyst på bakerovn 😉
Etterord
I skrivende stund (20.10.20) er det over 4 år siden innlegget om Bakestein ble skrevet. Siden den gang har jeg fått både kolonihage og....ja, du gjettet riktig...pizzaovn. Eller bakerovn, om du vil. Men når sesongen er over og kulda setter inn, vender jeg tilbake til innekomfyr og bakestein. Noe for enhver årstid mao.
Legg gjerne igjen en kommentar :-)