
Hjemmelaget leverpostei. Lun og god med et lite kick!
Den som lever får frikase
Jeg spiste leverpostei som barn, men var ellers skeptisk til lever. Likevel lot jeg meg lokke utpå de gangene faren min lagde sin berømte Jegergryte. At han ikke var jeger og at basisen for gryta var Toro, spilte mindre rolle.
Vi spiste lever ofte, mest fordi det var billig og sunt. Det hørte på en måte med til en tid da kokkeprogrammene på tv kun var Fjernsynskjøkkenet og hovedfokuset var på ernæring fremfor foodporn.
Når spiste du lever sist?
Som voksen har det slått meg: Hvorfor spiser vi ikke lenger lever? Jeg har i hvert fall aldri servert lever til middag her i heimen. Og tenk etter: Hvor ofte finner du egentlig lever i butikken?
Jeg fant frossen storfelever på en Rema for 5 år siden. Etter dét har det kun vært bomtur.
Heldigvis finnes det en og annen slakter som fortsatt leverer godsakene. Selv valfarter jeg rett som det er til Strøm Larsen på Torshov. Det er ikke spesielt billig der, men kvaliteten på varene og servicen er bra, og jeg tenker at det er bedre å kjøpe små mengder kjøtt av bra kvalitet, enn 3 for 2-pakketilbud med fileter på Rauma 1000.
Matauk
Faren min, som var den som sto for mesteparten av matlagingen i barndomsheimen, snakket ofte om den tiden han hadde førstegangstjeneste. Han tjenestegjorde som kokk, og lagde mat for 200 mann av gangen. Minst!
Dette preget ham så til de grader, at han resten av sine levedager aldri maktet å beregne nøyaktig mengde mat for en familie på 5. Det var aldri snakk om 1 ½ karbonade til hver. Man spiste seg mett, og det ble alltid rester.
Somrene bestod av matauk. Vi satte garn, filiterte fisk og stekte 800 fiskekaker på takke utendørs med skjøteledning ut av kjøkkenvinduet.
Der sklei jeg ut. Igjen! Tilbake til lever!
Jeg tenker på faren min når jeg lager leverpostei. Litt pga av mitt ambivalente forhold til lever i barndommen, litt pga at jeg selv ikke makter å lage eksakte små og knuslete porsjoner, og litt pga følelsen av matauk når jeg stabler fryseboksen full av porsjonspakker med hjemmelaget leverpostei.

Nok prat!
Oppskrift på hjemmelaget leverpostei
- 1300 g svinelever
- 300 g spekk
- 3 løk
- 3 ansjosfileter
- 6 fedd hvitløk
- 8 ss hvetemel
- 4 dl H-melk
- 1 ½ ts salt
- 1 ½ ts allehånde
- 2 chipotle chili (kan erstattes av annen type chili, eller 1 ts svart pepper)
- 3 egg
Slik lager du leverpostei
- Rens leveren for de verste tilfellene av hinner og vener, og del i passende biter.
- Del løken i båter, og spekket i mindre biter.
- Kjør alt i en kjøttkvern sammen med hvitløk, ansjos og chili. Velg en hullskive som gir fin eller mellomgrov konsistens på det som kvernes.
- Bland de resterende ingrediensene inn i den kvernede massen. Dette kan gjøres for hånd med en ballongvisp. Bland til du får en jevn masse.
- Fordel massen på 2 smurte brødformer.
- Sett brødformene i en langpanne med vannbad, og sett midt i ovnen på 180 C.
- Bruk et steketermometer. Når kjernetemperaturen er på rundt 76 C, er leverposteien ferdig. Dette tar ca 1 time.
- Ta leverposteien ut av ovnen, og la den avkjøles i formene.
Tips
Ikke begynn med spekket når du kverner. Da har kvernen en tendens til å gå tett. Ha spekket i små biter, som du fordeler jevnt innimellom lever og løk. Helt på slutten av kverningen, kan du bruke tørt brød, eller mere løk, for å få ut alt av lever og spekk fra kvernen.
Før leverposteien er helt avkjølt, skjær en skive dansk rugbrød, smør på et raust lag dijonsennep, legg på en tykk skive lun leverpostei og dander med sylteagurk eller syltede granskudd. Vit at sånn leverpostei får du ikke på boks i butikken.
Fyll fryseboksen og spis med andakt!
Legg gjerne igjen en kommentar :-)