En av de eldste tingene på kjøkkenet mitt, er en leirgryte øverst i skapet. Jeg husker ikke helt når den kom i hus, men vi snakker over 25 år siden.
Ting som støver ned
Leirgryter er litt som fondy- og raklettsett; noe man får i bryllupspresent og som man bare bruker én gang, før det settes innerst i skapet. Hvorfor jeg i det hele tatt fant på å anskaffe egen leirgryte lenge før jeg selv ble gift, er et lite mysterium, men jeg har vage barndomsminner av en leirgryte som...vent nå litt! Det er faktisk en liten mulighet for at den leirgryta jeg har, ble kjøpt inn som bryllupspresent til foreldrene mine da de giftet seg i 1968. Holy Diver! Da er jo leirgryta 50 år!
Heldigvis står den ikke og støver lenge av gangen. I snitt brukes den kanskje 1 gang i måneden, men det er egentlig rart at jeg ikke bruker den oftere, for den er nærmest idiotsikker i bruk.
Den er kanskje ikke noe for en tidsklemmepreget hverdag. Heller mer av typen "Vi setter gryta i ovnen før vi går på søndagstur, og når vi er tilbake, så er maten ferdig." Godt blir det uansett!

Hva kan den brukes til?
Fordi leirgryta må bløtlegges før bruk, fungerer den nærmest som en liten dampovn. Sånn sett unngår du at kjøttet blir tørt, og vesken som siver ut av kjøttet ender opp i bånn av gryta som den deiligste kraft.
Det aller meste kan lages i en leirgryte. Selv holder jeg en knapp på kylling! Vi snakker da en hel kylling, som legges oppå et lag av løk og andre rotgrønnsaker. Man krydrer med det man her, og smaksforsterker med en klatt smør, en klunk vin eller en skvis av sitron.

En annen favoritt er ukurante kjøttstykker; for eksempel oksekjaker. Dette er seigt kjøtt som kommer til sin rett etter 3-5 timer med langtidsbaking i ovnen.
Jeg har til gode å bake brød i gryta, og har heller ikke prøvd meg på fisk. Mest fordi det sies at man ikke skal bruke samme gryte til alt og at jeg ikke har plass til enda en leirgryte. Eller to. Så er det også de som sier at de bruker én gryte til alt og er happy med det.
Hvordan brukes den?
- Sørg for å bløtlegge gryta (inkludert lokket) i 15-30 min før bruk. Dersom gryta er ny, eller har stått ubrukt lenge, kan den bløtlegges i opptil ett døgn.
- Sett alltid gryta inn i kald ovn, ellers risikerer du at den sprekker.
- Jeg bruker som regel et sted mellom 160-200 C, avhengig av type kjøtt, mengde og hvor lenge jeg vil at det skal stå.
- Om du vil kan de siste 15 min være uten lokk, slik at du får litt karamellisering av kjøttet.
- Gryta vaskes umiddelbart etter bruk. Bruk kun varmt vann. Ikke såpe! Dersom gryta har tatt til seg uhumskheter, kan du eventuelt bruke litt eddik i vaskevannet.
- Ved mye bruk, kan porene i leirgryta bli litt tette. Da kan det være greit å fylle gryta med vann, sette i ovnen og la den selvrense en times tid på 200 C.
Kom forresten på at jeg også har et gammelt fondysett øverst på hylla. Stammer fra et bryllup i 1968. Kanskje på tide å smelte litt ost?
Legg gjerne igjen en kommentar :-)