
Blomkålpizza passer for deg som syns at vanlig glutenfri pizza smaker papp? Da gir pizzabunn av blomkål en helt annen opplevelse.
Urolig mage
Jeg har en matglad og altetende kollega med en litt urolig mage. Likevel nekter han å gå til legen for å teste seg for allergier. Frykten er nemlig å få svar på hva han ikke tåler, for deretter å måtte gi slipp på det. Som han selv sier: "Og jeg som er så glad i jordbær! Tenk å leve uten å kunne spise jordbær?!"
Jeg har det litt på samme måte når det gjelder bakst. Jeg er lysår unna å ha cøliaki, elsker nybakt brød, men betaler prisen ved at jeg til tider å føle meg litt oppblåst. Som en hard core pollenallergiker som snufser, griner og har humørsvingninger fra mars til oktober, kjenner jeg også en viss kløe i nærkontakt med hvetemel.
Kona har prøvd å introdusere glutenfrie alternativ i heimen, men jeg kjenner en gryende depresjon hver gang jeg setter tenna i noe som smaker papp. Og det gjør det ofte med glutenfritt! Og spesielt med pizza! Blomkålpizza er heldigvis noe helt annet.
Veggispreik
Det å være vegetarianer i Norge, har ofte vært ensbetydende med å spise det som er igjen på tallerkenen etter at man har fjernet kjøttet. Det blir litt som å spise pølsebrød med ketchup og sennep. Heldigvis har utvalget og kunnskapen om grønnsaker økt, og for min del gjør det at jeg i løpet av uka ofte spiser vegetarisk fordi det er godt, og ikke fordi jeg føler et press om kjøttfrie mandager og reduksjon av klimagasser.
Her følger en oppskrift på en pizzabunn av blomkål, som både er glutenfri og vegetarisk, og som med enkle grep kan gjøres vegansk. Best av alt: den smaker ikke papp!
Oppskrift på blomkålpizza
(1 stor blomkålpizza)
- 6 dl blomkål. Tilsvarer ca et lite blomkålhode (uten stilk)
- 80 g mandler
- 3 egg
- Litt salt
Slik lager du blomkålpizza

- Forvarm ovnen til 200 C.
- Skyld blomkålen, fjern stilken og grovdel resten.
- Ha blomkålen i en foodprosessor og kjør den til en grovkornet masse.
- Ha blomkålmasse over i en bolle.
- Ha mandlene i foodprosessoren. Kjør mandlene til en litt finere masse enn blomkålen.
- Bland mandlene sammen med blomkålen. Tilsett egg og litt salt. Bland godt.
- Ha blandingen ut på et stekebrett med bakepapir. Bruk slikkepott og fingre for å få en jevn bunn, og sørg for at det ytterst blir en opphøyd kant, sånn at sausen ikke renner ut.
- Stek bunnen i midten av ovnen i 25-30 min.
- Ta bunnen ut av ovnen. Ha på ønsket fyll, og sett tilbake i ovnen. Stek i 10-15 min.
- Ønsker du en litt ekstra grønn piff, kan du ha på litt ruccola rett før servering.
Før steking. Etter 30 min i ovnen. 10 min til i ovnen med topping.
Merknader
Oregano
Noen foretrekker å tilsette oregano i pizzabunnen. Jeg syns det holder med oregano i sausen.
Bakepapir
Merk at deigen er temmelig klissete, så for all del bruk bakepapir. Dette er ikke en bunn som funker direkte på pizzastein.
Tykkelse på pizzabunnen
Litt vanskelig å si hva som er den optimale tykkelsen på bunnen. Massen dekker fint et standard stekebrett, og gir sånn sett en gjennomsnittstykkelse på et sted mellom 0,5 og 1 cm. Prøv deg frem hvis du vil ha tynnere eller tykkere bunn, men husk at bunnen skal holde alt fyllet på plass.

Vegansk alternativ
For vegansk alternativ kan egg erstattes med chiafrø. (Oppskrift kommer snart!)
Når du ser bildet av den ferdige pizzaen, så tenker du kanskje at det er litt rart at jeg har kjøtt - i dette tilfellet guanciale - på pizzaen når jeg samtidig snakker om vegetar.
For det første: Jeg er ikke vegetarianer! Om jeg skulle valgt en merkelapp, så måtte det være fleksitarianer, som i praksis betyr at jeg spiser mye frukt og grønt, men innimellom også kjøtt. Bare ikke så mye.
For det andre: Utgangspunktet var å lage en glutenfri pizzabunn som ikke smakte papp. At den samtidig er en veggispizza, er en ren tilfeldighet. Og kanskje også en bonus!
Legg gjerne igjen en kommentar :-)