
Ønsker du et sunnere alternativ til kebab, er falafel noe du må prøve.
Mat og sviktende dømmekraft
Tidligere var kebab noe jeg bare spiste i beruset tilstand med sviktende dømmekraft. I nykter tilstand fikk den uidentifiserbare kjøttmassen som snurret rundt på spyd, fantasien min til å løpe løpsk.
Jeg kjenner de som skryter av at de har kjøpt kebab i Torggata (Oslo) til rundt 50-lappen. Dette var lenge før Torggata ble hipp, og mens Mattilsynet gjorde jevnlige raid, og avdekket smuglerkjøtt, selvslakt i bakgården og ymse hygienerutiner. På tross av dette var køene lange i helgene, og ingen stilte spørsmål ved hvordan det det var mulig å få kebaben så billig.
Falafel har vist seg som et godt alternativ for en med livlig fantasi. Du vet liksom hva du får, men jeg blir alltid litt skuffet når jeg ser betjeningen rusle bort til fryseskapet, fiske frem en plastpose og poppe falaflene rett i frityrkokeren. Det smaker for så vidt helt ok, så lenge det danderes med friske grønnsaker og en god chilisaus.
Egenproduksjon av falafel
Jeg har lenge prøvd å lage mine egne falafler. De har vært gode på smak, men jeg har slitt med selve konsistensen. Det blir rett og slett for bløtt, og falaflene faller fra hverandre.
I et kulinarisk reiseprogram fra Nord-Afrika, fikk jeg servert følgende tips fra en lokal matentusiast:
Kikertene skal ikke kokes på forhånd. De skal kun bløtlegges! Enten i kaldt vann over natten, eller at man heller over kokende vann og lar det stå 1 time.
Jeg har foreløpig bare prøvd bløtlegging over natten, men jeg kan trygt si at tipset gjorde susen!
Oppskrift på falafel:
(ca 20 falafler)
- 2,5 dl tørkede kikerter
- 1 gul løk (medium størrelse)
- 2 fedd hvitløk
- 1 neve frisk mynte eller persille
- 1 ts bakepulver
- 1 ts salt
- 1 ts parikapulver
- 0,5 ts spisskummen
- 0,25 ts kardemomme
- 0,25 ts chilipulver
- 0,25 ts svart pepper
- 8-10 ss kikertmel
Slik lager du falafel
Dag 1:
Legg kikertene i kaldt vann, og la stå til neste dag. Husk at kikertene ekspanderer, så unngå Norgesglass fylt til randen med fastskrudd lokk.

Dag 2:
- Hell av vannet på kikertene, rensk løk og hvitløk og del i grove biter. Ha urter/krydder og løk i en foodprosessor, og tilsett kikertene litt av gangen. Når alt er malt til grøt, tilsetter du gradvis kikertmelet (8 ss). Bland alt godt. Tilsett eventuelt ytterligere 2 ss kikertmel, hvis massen er for løs.
- Strengt tatt kan du begynne å steke med det samme, men jeg syns konsistensen blir aller best dersom det hele får stå i kjøleskapet i noen timer, eller til neste dag.
- Ta en kjele eller dyp stekepanne og hell i nøytral olje, slik at du får et lag på ca 1 cm. Varm opp!
- Når oljen er varm: Form baller med to spiseskjeer, og legg i oljen. Stek til du får en god stekeskorp, snu og stek videre til alle sidene er gyldene.
- Legg de ferdigstekte falaflene på et fat med tørkepapir, slik at overskuddsfettet får renne av.
Tips
Servere falafel med pitabrød eller bulgursalat, frisk salat, agurk, tomat, sitron, chilisaus, yoghurt og det du ellers måtte begjære. En deilig hummus gjør også susen!

Nytes best i edru tilstand 😉
Legg gjerne igjen en kommentar :-)