
Har surdeigstarteren gått heden? Frykt ikke! Redningen er nær! Her følger tips og triks for hvordan du kan redde en surdeigstarter.
Noe om en surdeigstarter som daua
Siden jeg begynte med surdeig, har jeg ved en rekke anledninger gitt bort en slump surdeigstarter til interesserte. Et aldri så lite starter kit bestående av et glass med hengslet lokk og surdeigstarter oppfrisket av like mengder mel og vann.
Entusiasmen fra mottageren er som regel stor. Nå skal det hjem og bakes!
Så blir det stille...
Etter noen uker drister jeg meg til å spørre: "Hvordan går det med bakingen?"
Jeg får unnvikende blikk og mumling til svar...noe om en surdeigstarter som daua.
Surdeig krever egentlig ikke så mye arbeid målt i aktiv innsats, men den krever en viss oppmerksomhet.
Dersom du tror at surdeigstarteren din har tatt kvelden, så kan det hende du tar feil. Kanskje trenger den bare litt kjærlighet? Kanskje trengte den Bykjøkkens guide til Hvordan redde en surdeigstarter?
- Se også: Hvordan lage surdeigsbrød
Når surdeigstarteren mister piffen
På bildet nedenfor ser du en lys surdeigstarter som har blitt matet, og som har fått fermentere og utvikle seg til en bakeklar og moden surdeig.

Legg merke til boblene! Heller du denne surdeigen i en bolle med vann, vil den flyte! Den vil også lukte friskt og syrlig. En grov surdeigstarter, som har gått igjennom samme prosessen, vil ikke nødvendigvis ha like store bobler, men den vil flyte.
En bakeklar surdeig kan enten tilsettes en brøddeig, eller du kan bruke den som surdeigstarter for nye surdeiger i løpet av de neste 2-3 dagene.
Bildet nedenfor: Her er samme surdeigstarteren etter 3 dager i romtemperatur uten mating. Bruker du denne til baking, vil du få flate og harde brød.

Legg merke til at surdeigen fremstår som flat og dau, og at den har skilt seg; dvs at det er et vannlag på toppen. Det er her at mange tror de har feilet, og gir opp hele prosjektet.
En grov surdeigstarter, som har stått like lenge, får ikke nødvendigvis et vannlag på toppen. Til gjengjeld kan den få en gusten og funky hinne. Lukten blir også etter hvert alt annet enn frisk og syrlig.
Hvordan redde en surdeigstarter?
- Hell ut mesteparten av den daue starteren.
- Tilsett friske mengder mel og vann.
- Rør rundt, sett på løst lokk og la stå i romtemperatur.
Mengdeforholdet er her litt mer på en slump, men trenger du noen retningslinjer, kan du tenke 1:4:4, så får starteren plenty med frisk næring.
Eksempel på mengdefordeling 1:4:4:
- 20 g gammel surdeigstarter
- 80 g mel
- 80 g lunkent vann
Vanligvis skal en runde med oppfriskning være tilstrekkelig, men noen ganger må oppfriskningsprosessen gjentas både 2 og 3 ganger.
Jeg anbefaler ellers bruk av økologisk mel for ekstra sus i serken.
Merk at temperatur påvirker prosessen. Bruker du kaldt vann fra springen i januar, vil det gå saktere enn om du gjør det samme i juli måned. Til vanlig pleier jeg å bruke lunkent vann (30-35 C) når jeg frisker opp starteren.
5 uker på kjøkkenbenken
Sommeren 2017 var jeg bortreist i 5 uker. Da jeg kom hjem, oppdaget jeg at jeg hadde glemt surdeigstarteren på kjøkkenbenken. Å friske opp en surdeigsstarter som har stått i 2-3 dager er lett som en plett, men 5 uker???
Her var det ingen bobler, og lukten var alt annet enn frisk og syrlig. Det var like før jeg helte alt i dass, men jeg valgte likevel å gi det et forsøk.
Én uke senere, etter daglige oppfriskninger, våknet surdeigstarteren til live og gjenvant etter hvert matchformen. Må likevel innrømme at jeg hadde litt flaks. Å vekke en surdeigstarter til liv etter 5 uker er på grensen av necromancy.
- Se også: Mislykkede surdeigsbrød
Neste gang
Har du mye surdeigstarter (eller surdeig) uten piff til overs, så vit at den fortsatt kan brukes, så lenge den lukter frisk og syrlig.
Prøv gjerne disse oppskriftene
I knekkebrød og kjeks handler det mest om at surdeigstarteren gir en smakseffekt.
I pannekaker, vafler og banankake oppstår det en heveeffekt når daff, men syrlig surdeigstarter reagerer med natron.
Neste gang
Sånn! Nå vet du hva du skal gjøre neste gang du neglisjerer en surdeigstarter. Ellers er det også greit å vite, at du kan leve et fullverdig liv uten surdeig! Ja, mange av mine beste venner kjøper vanlig brød i butikk! 😉
Kristoffer
Hei. Jeg er i prosess med å lage meg min første surdeigsstarter, men hver gang jeg prøver så dør den etter 3 dager. Skiller seg og blir som vann nesten når jeg rører den opp. Mater den hver dag fra dag 1, følger en nøye oppskrift men blir fortsatt helt vannete etter noen dager. Føler prosessen går for fort, bare 8 timer etter jeg har blandet den skyter den i været. Masse bobler, men når det har gått 24 timer er den veldig dø igjen. Kan den få for mye luft?
bykjokken
Surdeigstarteren (slik du beskriver) er ikke død. Den er bare sulten. Tenk på den som et kjæledyr som trenger jevnlig omsorg. I dette tilfellet: Friskt vann og mel.
Er det lenge siden starteren har fått mat, kan det ta noen runder før den er "fit for fight". Mater du hver dag responderer den kjappere. Uansett må du time det, slik at starteren er boblende og potent før du skal bake.