
Surdeigstarter av epleskrell fra egen hage.
På kjøkkenbenken
Jeg har to forskjellige surdeigsstartere som jeg veksler mellom. Den ene er basert på rug, den andre på hvete. Fremgangsmåten for å lage de ulike starterne er vidt forskjellig.
I denne posten vil jeg ta for meg den av hvete: Levain
Levain betyr surdeig på fransk, men det er også navnet på en type surdeig du får når du bruker ville gjærceller som dannes ved gjæring av tørket frukt.
Jeg har tidligere lagd levain med utgangspunkt i rosiner. Denne gangen ville jeg prøve noe nytt, og tok utgangspunkt i epler fra kolonihagen; nærmere bestemt: Epleskrell.
Slik lager du surdeigstarter av epleskrell
Fase 1
- Skyll epler, skrell dem og ha skallet i et passe stort glass.
- Hell på vann til det dekker epleskrellet og litt til.
- Sørg for at epleskrellet holder seg under vannskorpa, ellers kan du fort få mugg. Bruk gjerne et vanlig glass, som både presser skallet ned og holder åpningen lukket, og som ikke er tyngre enn at overskuddsgasser kan smyge seg ut.
- La epleskrell og vann stå i 14 dager i romtemperatur. Unngå direkte sollys.
(Jeg skrelte 5 epler og helte på 1 L vann, men med tanke på at du bare trenger en 1,5- 3 dl av gjærsaften, så er dette litt overkill.)

Fase 2
- Sil blandingen.
- Bland 1,5 dl av gjærsaften med 1,5 dl hvetemel i et glass, sett på lokk og la stå på kjøkkenbenken til neste dag (12 timer).
- Tilsett 1 dl hvetemel og 1 dl friskt vann. Bland og la stå på kjøkkenbenken i nye 12 timer.
- Surdeigstarteren skal nå være full av liv. Hvis ikke, hell ut halvparten av blandingen, tilsett 1 dl hvetemel og 1 dl friskt vann, og la stå i nye 12 timer.


- Se også: Hvordan redde du en surdeigstarter
Merknader
Antall dager (fase 1)
Forskjellige oppskrifter gir forskjellige tips og råd. Mange vil si at 14 dager for fase 1 er unødvendig lenge. Da jeg lagde levain basert på rosiner, lå de i vann i bare 5 dager. Funket som bare juling! Om det har noe å si at rosinene var tørket, mens epleskrellet kom rett fra treet, er jeg usikker på.
Mating av surdeigstarter
Etter at du har blandet gjærsaft og mel første gang, sier noen oppskrifter at det bare er å la glasset stå i romtemperatur i 3 dager, men at du skal røre om daglig. Jeg valgte å mate starteren allerede etter 12 timer. Lager du like mye gjærsaft som meg, kan du jo alltids prøve begge fremgangsmetoder.
Økologisk
Selv om jeg personlig ikke er fanatisk opptatt av alt som er økologisk, er det i dette tilfellet helt klart en fordel. Importepler i butikken har ofte et tynt vokslag på utsiden av skallet, og gudene vet hva av sprøytemidler. Tilbake til rosinene: De var helt ordinære og ikke økologisk. Sånn sett er jeg fullstendig inkonsekvent, og møter meg selv i døra.
Når det gjelder mel, så bruker jeg stort sett vanlig mel i surdeigstarteren, men det hender at jeg skeier ut med litt økologisk, og jeg mener bestemt at det har gitt surdeigstarteren litt ekstra futt.
Årstider
Husk at årstidene påvirker prosessen. En varm sommerdag sveiver i gang surdeigen raskere enn en kald vinterdag. Har også lest om de som påstår at månefasene spiller en sentral rolle, men her må jeg innrømme at jeg for lengst har falt av lasset.
Se videoen om hvordan du lager surdeigstarter av epleskrell
Affiliate-lenker

Legg gjerne igjen en kommentar :-)