Vannkefir er som billig brus, bare mye bedre.

Brusmaskin
Når jeg nipper til et brusende glass med vannkefir, er det spesielt ett barndomsminne fra 80-tallet som trer frem fra glemselen: Den dagen vi fikk brusmaskin.
Jeg husker faren min ryddet plass på kjøkkenbenken, satte i gasspatron, stilte glassflasker med skrukork på rekke og rad, og klargjorde to dispenserflasker med essens.
Fadern formante selvhøytidelig, at denne maskinen var det bare han som fikk operere, mens vi ungene stod og trippet, og gledet oss stort over tanken på fri flyt av Cola.
Den hjemmelagde brusen tilfredstilte den barnlige hangen til søtt & bobler, men etter hvert så gikk vi litt lei av noe som bare nesten smakte som the real deal. Faren min hadde lenge glede av å lage en og annen fizzi drink, men etter hvert gikk også han lei, og brusmaskinen ble stående og støve.
Bedre enn brus
Jeg har for lengst sluttet å drikke brus. Det blir rett og slett for søtt. Heldigvis har jeg funnet en forfriskende erstatning: Vannkefir!
Selve prosessen tar 2-3 dager, avhengig av årstid og temperatur.

Produksjon av egne bobler
For å kunne lage vannkefir, trenger du vannkefirkorn, som rett og slett er små klumper med bakterier og gjær, som lever i symbiose. Ikke ulikt den sopplignende scobyen som flyter på toppen av et brygg med kombucha.
(Scoby = Symbiotic Culture for Bacteria and Yeast.)

Disse kornene tilsettes i sukkervann, sammen med økologiske rosiner og noen skiver sitrus, hvorpå sukkeret blir spist opp og omdannet til melkesyre og organisk syre. Dette skal visstnok være bra for mage og tarm - på samme vis som med kombucha - skjønt jeg har til gode å se en seriøs forskningsrapport som går god for dette.

Jeg mener selv at jeg har fått en bedre fordøyelse etter at jeg begynte å drikke vannkefir og kombucha, men det kan også godt henge sammen med det faktum, at jeg samtidig har lagt om kostholdet i en litt mer plantebasert retning. Uansett er vannkefir både smaksrikt og forfriskende, og et ypperlig alkoholfritt alternativ.
(Noe rester av alkohol kan forekomme, avhengig av hvor langt du tar fermenteringen, men i utgangspunktet kan dette drikkes av både barn og voksne.)
Grunnoppskrift på vannkefir
- 1 liter friskt vann
- 2 ss sukker
- 2 skiver sitron
- 1 neve rosiner
- 2 ss vannkefirkorn
Merk! Det er en fordel om sukker, sitron og rosiner er økologiske. Se Tips lenger ned på siden for forklaring.
Slik lager du vannkefir
- Rengjør et stort glass.
- Tilsett sukker og 1 dl vamt vann. Rør godt, slik at sukkeret blir mest mulig oppløst.
- Tilsett gradvis resten av vannet (kaldt).
- Tilsett sitron. Fjern skallet dersom sitronen ikke er økologisk.
- Tilsett rosiner.
- Tilsett vannkefirkorn.
- Dekk til åpning av glasset med et klede/bomullsstoff som puster, og fest med strikk, slik at bananfluer og andre kryp ikke kommer seg inn.
- La glasset stå i romtemperatur i 1-2 dager.
- Sil blandingen og kast sitron og rosiner.
- Skyll vannkefirkornene og ha dem i et glass med sukkervann og sett i kjøleskapet for oppbevaring, eller tilsett dem umiddelbart i en ny produksjon med vannkefir.

Etterfermentering av vannkefir
Du har nå drikkeklar vannkefir, men den blir enda bedre om du etterfermenterer.
Hell ferdig vannkefir over på flasker med patentkork, og tilsett juice. Blandingsforholdet er opp til deg. Selv pleier jeg å tilsette ca 1 dl juice til 5 dl vannkefir.
Sett på korken, og la flaskene stå i romtemperatur i +/- ett døgn. Prosessen går fortere i sommerhalvåret, så følg med underveis. Lett litt på trykket underveis ved behov.
Kombinasjonen av vannkefir og sukkeret i juicen gjør at det produseres kullsyre. Pass på at prosessen ikke går for langt. Ikke bare ender du opp med å sprøytelakkere hele leiligheten, men blandingen blir også temmelig sur etterhvert.
Sett den etterfermenterte vannkefiren i kjøleskapet. Fermenteringen vil fortsette i saktere tempo, og vannkefiren vil gradvis bli surere, men den bør holde seg en 2 ukers tid.
Merk at flasker som blir stående for lenge i verste fall eksplodere, så følg med!
Tips
Hvor får man tak i vannkefirkorn?
På Facebook finnes det flerfoldige grupper med fermenteringsentusiaster, som villig vekk deler av sitt overskudd. Bare søk på vannkefir, kombucha eller fermentering, så popper det opp ulike grupper.
Det går også an å kjøpe dehydrerte vannkefirkorn via helsekostbutikker på nettet. Selv har jeg litt dårlig erfaring med dehydrerte korn. De jeg hadde, begynte for så vidt å produsere etter hvert, men de vokste aldri i antall eller størrelse. Til slutt mistet de piffen helt, og lignet mest en mismodig sørpe.
Jeg saumfarte nettet for tips om mating og stell, men endte til slutt opp med å pælme alt sammen og starte på nytt.
Via en Facebook-gruppe ble jeg satt i kontakt med en hard core vannkefirbrygger på Kaldbakken, og fikk overlevert potente store korn ved personlig oppmøte. Så langt har de levert varene, og ser ut til å vokse og trives i mitt selskap.
(Min erfaring med dehydrerte korn, kan selvfølgelig være tilfeldig, men jeg har også snakket med andre som har hatt tilsvarende erfaring.)
Sukker
Et godt utgangspunkt er økologisk rørsukker, men prøv også gjerne andre sukkertyper. Etter hvert ser du hva kornene dine trives med, men husk at vannkefirkornene også trenger mineraler, og ulike sukkertyper har ulikt innholdet av nettop dét. Sånn sett kan det være greit med litt variasjon.
Rosiner
Bruk økologiske for best resultat. Vanlige rosiner er tilsatt sulfat, som kan virke hemmende på fermenteringen.
Rosinene gir smak, men byr også på sukker og mineraler som er med på å fore vannkefirkornene. I stedet for rosiner kan du bruke sulfatfrie fiken eller dadler.
Sitron
Er med på å senke ph-verdien i brygget, som igjen gjør det mindre attraktivt for å andre uønskede bakterier. Som et alternativ kan du tilsett litt ferdigbygget vannkefir i stedet for sitron.
Utover å senke ph-verdien, gir sitronen også en frisk smak til vannkefiren. Prøv gjerne også andre typer sitrusfrukter.
Behold gjerne skallet på dersom sitronen er usprøytet. Sitronskall inneholder en del kalsium, som vannkefirkornene liker.
Juice
Har du egen juicepresse, kan du eksperimentere med ulike smakskombinasjoner til etterfermenteringen. Min favoritt så langt, er pære og ingefær. Ellers funker det også greit med juice fra kartong. Smaken og baken og alt det dere der...
Merk at ulike juicetyper inneholder ulike mengder sukker. Dette vil du merke på etterfermenteringen (mer sukker = heftigere fermentering). Selv har jeg rester oppunder taket fra sist gang jeg etterfermenterte med bringebær.
Metall
Vannkefirkornene liker ikke metall. Bruk derfor glass, tre eller plast når du håndterer kornene.
Til slutt
Jeg brygger kombucha og vannkefir om hverandre. Mens kombucha er noe jeg nyter med andakt, er vannkefir noe mer i retning av en probiotisk tørstedrikk, perfekt for varme sommerdager.
Alt i alt billig brus, som far lager, men mye bedre enn brusmaskin!
Gunn Brox
Hei, hvor har du kjøpt plastsil? Har lett og lett 🙂 uten hell.
bykjokken
Jeg endte opp på Culina (Storkjøkkenbutikk) i Storgata, Oslo. Ser at de også har nettbutikk. Her er den modellen jeg har: https://privat.culina.no/model.aspx?pid=35827&gid=23407&ProductSet=1
Bruker den egentlig kun til vannkefir. Perfekt for å fange opp korn av alle størrelser.