
Bakte horn med surdeig er for meg et gjensyn med barndommen og 70-tallets ultimate comfort food.
Gamle tanter med hårnett
I min barndom var horn noe man bakte på lørdager, eller fikk kjøpt på bakeriet dandert med ost og skinke. Det var datidens vestlandske utgave av comfort food, og jeg har vage minner om gamle tanter med hårnett og hjemmelagde oppskriftsbøker med sirlige løkkeskriftnotater fra husmorskolen. Jeg husker lukten så vel som smaken, samt følelsen av velstand.
På 70-tallet begynte enkelte å lefle med grove varianter, som egentlig bare smakt sunt, og fort ble forkastet. Det ble liksom ikke noe comfortfood med grovt mel. Rart det der...
Jeg husker også en variant med fyll, som en crossover mellom norsk tradisjonsbakst og italiensk pizza. Eller som en slags calzone som lakk i begge ender. Dette var forøvrig en tid, hvor sausen var tomatpuré rett fra boksen og toppingen var skivet middagspølse og standard hvitost.
En mannsalder uten
Av en eller annen grunn sluttet jeg å spise horn etter at jeg flyttet hjemmefra, og jeg gikk en hel mannsalder uten. Hvorfor jeg sluttet er jeg usikker på? Kanskje fordi de gamle tantene pakket sammen. Kanskje fordi pizzaen overtok markedet. Kanskje fordi jeg sluttet å frekventere de tradisjonelle vestlandske bakeriene, der hornene stod side om side med kringle og napoleonskake. Kanskje fordi fergene på vestlandet sluttet med åpen kiosk.
Jeg har i hvert fall bestemt meg for å reintrodusere horn på menyen. Den eneste forskjellen er at barndommens horn var med gjær, mens jeg går for horn med surdeig.
- Se også: Aniskringle med surdeig
Oppskrift på horn med surdeig
- 6 dl melk
- 3-4 ss margarin eller smør
- 1-2 ss sukker
- 1 kg fint hvetemel
- 200 g lys moden surdeig
- 20 g uraffinert salt
Merk at surdeigen har en hydrering på 100%. Det vil si at den inneholder like mengder mel og vann.
- Se ellers: Bakerens prosenter
For tips om mating og vedlikehold av surdeig, se her!
Oppskrift på horn med surdeig
Del 1
- Ta en avlegger av en lys surdeigstarter, og bland med friske mengder mel og vann.
- La blandingen stå og fermentere til du får en bakeklar og moden surdeig. Dette tar alt fra 4-12 timer avhengig av blandingsforhold og temperatur.
Del 2
- Smelt margarin (eller smør) i en kjele
- Når margarinen har smeltet: Hell i melken, og trekk kjelen til side.
- Bland alle ingrediensen i en bakkebolle, og samle det til en fast deig.
- Dekk til bakebollen med lokk eller plast, og la den hvile i 1 time.
- Strø et fint lag hvetemel på kjøkkenbenken.
- Ha deigen ut på kjøkkenbenken, og kjevle den til en sirkel med en tykkelse på 1-1,5 cm.
- Del sirkelen i 8 like store trekantede deler.
- Rull hver del inn mot spissen.
- Form til horn, og legg dem med spissen ned på et stekebrett med bakepapir.
- Dekk til med plast, og la det stå og heve i 4-6 timer, eller til dobbel størrelse. (Tiden det tar vil variere utifra romtemperatur og årstid.)
- Pisk egg og pensle over.
- Strø over med valmuefrø eller (som på bildet) sesamfrø.
- Stek midt i ovnen på 240C i 15 min.
- Avkjøles på rist.
Tips til horn med surdeig
Historisk sus
Min oppskrift har tatt utgangspunkt i en lokalhistorisk kokebok fra Sunnmøre, hvor alle oppskriftene er formulert omtrentlig og til dels unøyaktig. Ellers var orginaloppskriften basert på vanlig gjær, og ikke surdeig som her.
Horn med surdeig eller gjær
Smaksmessig så kjenner jeg ikke den helt store forskjellen, men jeg innbiller meg at magen har det litt bedre med surdeig. Ellers er fordelen med gjær, at ting går kjappere.
Med surdeig kan du også la smaken utvikle seg ytterligere ved å bruke kald melk, samt tilsette smører direkte i deigen i stedet for å smelte. I dette tilfellet er det en fordel å brukte kjøkkenmaskin, og tilsette smøret (romtemperert) i terninger.
Med kalde ingredienser må du påregne ytterligere 3-4 timer med heving; avhengig av romtemperatur.
Egg
Enkelte oppskrifter på horn inneholder egg, mens jeg klarer meg fint uten. Det vil si, jeg har valgt å pensle med egg, men dette er et rent kosmetisk grep og har lite, eller ingen ting, med smaken å gjøre.
Valmuefrø
Den observante leser har fått med seg at jeg har brukt sesamfrø i stedet for valmuefrø. Planen var å bruke det sistnevnte, men jeg var lens og måtte improvisere. Så skal det sies at sesamfrø gir en fin nøtteaktig smak, men at jeg neste gang vil gå for valmuefrø. Mest av nostalgiske grunner.
Vegansk vri
Orginaloppskriften, som jeg har tweeket, er fra en tid hvor margarin var stas. Selv syns jeg meierismør gir bedre smak, men jeg lar det være opp til deg å bestemme.
Ønsker du surdeigshorn med vegansk vri, kan du erstatte både margarin/smør og melk med plantebaserte alternativ. I stedet for å pensle med egg, kan du da bruke plantemelk. Blir kanskje ikke like gyllent som med egg, men det spiller egentlig liten rolle. Innen jeg setter tenna i godsakene, er jeg for lengst tilbake på kjøkkenet til en gammel grandtante med smilerynker.
Legg gjerne igjen en kommentar :-)