
Granskuddsirup passer til alt fra dessert til grillmat!
Nordisk sødme
Nylig ble jeg invitert på bålkaffe i Nordmarka av Tom Bang aka Chefbangkokk, som driver Bangskogen Open Fire Restaurant. Det ene førte til det andre, og før jeg visste ordet av det var Chefbangkokk i gang med å tilberede laksefilet stekt på planke. Fisken ble pepret og saltet, før den fikk et raust lag med granskuddsirup over seg.
Kombinasjonen av feit fisk og granskuddsirup vendt mot flammer, fikk smaksløkene til å gå av skaftet. Her snakker vi om karamellisert skorpe og et hint av skog. En slags nordisk sødme, om du vil.
Jeg gikk en tur på stien
Turen hjem gikk langs en gruslagt skogsvei. Før jeg nådde parkeringsplassen hadde jeg rukket å plukke en drøy halvkilo med granskudd. Nå skulle jeg hjem og lage sirup!

Jeg hadde tidligere gjort noe tilsvarende med løvetann:
Mens løvetann er noe beskere i smaken, og må (ved siden av sukker) balanseres med sitrus, var granskudd noe enklere å forholde seg til. Lettere å plukke og nærmest fri for småkryp, var de også. Det samme kan ikke sies om løvetannen, selv om det er verdt strevet.
Oppskrift på granskuddsirup
- Friske granskudd
- Vann (nok til å dekke granskuddene)
- Sukker
Mengdeforhold
- 3 deler granskuddvæske
- 2 deler sukker
Eks: 15 dl væske + 10 dl sukker.
Slik lager du granskuddsirup
- Ha granskuddene i en kjele.
- Hell på kaldt vann til det dekker litt over.
- Kok opp.
- Reduser varmen til det småputre, og la stå i 25-30 min.
- Sil av og kast granskuddene.
- Ha væsken tilbake i kjelen.
- Tilsett sukker.
- La stå på medium pluss varme, og reduser væsken over tid.
- Hell på rene glass eller flasker (Affiliate-lenker), og la stå en stund i romtemperatur før du setter det kaldt.
Andre oppskrifter med granskudd
Tips
Granskuddene du plukker, bør være lysegrønne og lubne. Gjerne ikke for store. Da er de på sitt beste.

Utgangspunktet for oppskriften er litt sånn på en slump: Plukk så mye granskudd du vil, og ha på vann til det dekker litt over. Hvor mye granskuddsirup du vil lage, handler om hvor mye væske du sitter igjen med etter å ha kokt skuddene.
Til granskuddsirup kan du bruke vanlig hvitt sukker. Selv måtte jeg raide kjøkkenskuffen, og endte opp med en blanding av hvitt industrielt sukker, økologisk rørsukker og brun farin. Det gikk fint det også, men jeg anbefaler likevel hvitt sukker til denne oppskriften. Ikke minst blir det billigere.
Når du koker granskuddsirup blir det fort litt hvitt skum på toppen. Dette kan du fjerne med en skje.

Ha en jevn varme når du reduserer væsken, og vær tålmodig. Avhengig av hvor mye væske du har i utgangspunktet, kan det ta 1-2 timer.
Jeg pleier å redusere væsken med rundt ¼-del. Jeg liker at granskuddsirupen er litt rennende, men du foretrekker kanskje noe annet.
Underveis kan du teste sirupen ved å helle noen dråper på en tallerken. Vent noen minutter, og se om væsken stivner. Er den fortsatt veldig flytende, koker du videre.

Merk at selv om utgangspunktet er lysegrønt, blir selve sirupen nærmest mørkerød.
Hva passer granskuddsirup til?
- Til iskrem, pannekaker og ost.
- Som glaze til grillet fisk og kjøtt.
- Ved siden av viltkjøtt.
- Som smakstilsetter i caffe latte, eller i en drink.
Mulighetene er mange, og bare fantasien setter grenser.
Granskuddsirup er ellers den perfekte gave; enten du skal bort på besøk, eller det nærmer seg jul. Nordisk sødme på små glass blir aldri feil.
Legg gjerne igjen en kommentar :-)