
Bacalao med koriander er et kjærkomment avbrekk fra den vante bacalaoen med tomatsaus.
Lisboa
Sommeren 2015 var vi i Lisboa. Ordnet oss en liten sjarmerende leilighet i gamlebyen via Airbnb. Vertskapet var særdeles hyggelig, og ga oss gode tips til restauranter og andre serverdigheter.
Vi var sultne da vi ankom - det er vi i grunnen alltid - så etter å ha satt fra oss bagasjen, begynte vi å skumme igjennom listen over anbefalte spisesteder. Den nærmeste restauranten lå rett nede i gata, så vi gikk dit!
Det vi si: Vi gikk gata til veis ende, snudde og gikk tilbake. Bygningene kunne trengt et malingsstrøk, biler suste forbi og det luktet piss fra det smuget vi måtte passere både to og tre ganger.
Så endelig! Innenfor en skittengrå fasade med slitte persienner, oppdaget vi restauranten Macaverde. I inngangspartiet sto det en liten kjøledisk med fersk fisk og blekksprut. Inne i lokalet var det satt ut åtte respatexlignende bord med hvite papirduker. Vi ble ønsket velkommen av Far & Sønn, som via smil, tegn og en meny, som heldigvis var på engelsk, hjalp oss til rette.
Menyen var enkel og kort. Vi valgte baccalao!
Bacalao med koriander
Nå er det jo en kjent sak at bacalao på portugisk betyr torsk, mens vi i Norge gjerne tenker på en tomatbasert klippfiskrett når vi hører ordet. Her fikk vi en klippfiskvariant vi aldri hadde smakt før: Bacalao med koriander.

Det ble etter hvert stille rundt bordet; ja faktisk i hele lokalet. Etter hvert la vi merke til at de lokale gjestene satt og gliste, da se oss tømme to store langpanner med bacalao, i tillegg til salat, brød og en raus skål med oliven. Mot slutten av måltidet kom kokka ut av kjøkkenet. Hun ble stående i døråpningen, hvitkledd og med hårnetting. Hun kunne glatt ha gitt meg deng i håndbak, og utstrålte en naturlig autoritet. Hun gliste bredere enn alle de andre i lokalet til sammen, og kommanderte gutta sine til å fylle salatbollen vår da den var tom.
Vi var innom hele tre ganger i løpet av den uka vi var i Lisboa, men vi kom oss aldri noe særlig videre i menyen. Vi bestilte både blekksprut og sardiner, men alltid i tillegg til en langpanne bacalao.
Her følger oppskriften, slik jeg husker den, med en liten personlig tvist.
Oppskrift på bacalao med koriander
- 800 g klippfisk
- 5 dl olivenolje
- 1 hel hvitløk
- 1 knivspiss cayennepepper
- ½ teskje grovmalt svart pepper
- ½ teskje salt
- 2 store løk
- 10 store poteter (kokfaste)
- Saften av ½ sitron
- Fine strimler skall av 1 sitron
- En raus neve frisk koriander
Andre oppskrifter med klippfisk
Slik lager du bacalao med koriander
På forhånd: Vann ut klippfisken (1-2 døgn avhengig av tykkelsen på fisken)
- Forvarm en stekeovn til 180 C.
- Skrell potetene, skjær i skiver på ca 1,5 cm, og sett til koking.
- Skjær løken i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin.
- I en stor kjele: Stek løken, i 4 dl av oljen på medium varme, til den får en gylden farge. Dette tar gjerne en 10-15 minutter.
- Rens hvitløken for skall, og skjær feddene i skiver (ca 2-3 mm tykkelse). Hell resten av oljen i en annen stekepanne, og stek hvitløken på medium varme til den er gylden og sprø. Følg godt med, så ikke hvitløken blir svidd. (Hvitløken skal oppi kjelen mot slutten, slik at den beholder sprøheten.)
- Når potene er ferdigkokte, la dem dampe av seg i ca 5 min. Ha så potetene oppi en langpanne sammen med løken. Tilsett kajennepepper, og bland alt sammen.
- Del opp fisken i ønsket størrelse - her foretrekker jeg biter på ca 2 cm tykkelse - og bland sammen med poteter og løk.
- Hell på sitronsaft. Deretter oljen med hvitløk.
- Sett langpannen midt i ovnen og la den stå på 180 C i ca 10 min.
- Rett før servering: Strø svart pepper, strimler av sitronskall (bare det gule) og frisk koriander over fisken.
Tips
Tilbehør
Frisk salat med tomat, salatløk, sitron og olivenolje.

Drikke
Iskald tørr hvitvin, eller isvann med sitron.
Variasjon
På restauranten var de nok enda rausere med olivenoljen enn det jeg har vært i denne oppskriften.
Ellers ble retten servert uten løk. Dette er noe jeg har lagt til selv, fordi jeg syns løken gir en fin sødme.
Har du ikke frisk koriander, prøv bladpersille.
I stedet for kajenne og svart pepper, kan du prøve med grønn chili.
God middag 🙂
Legg gjerne igjen en kommentar :-)