
Peppersild er en variasjon over sursild.
Innlegget inneholder affiliate-lenker til Bakeren og Kokken
Sursild
I barndommen var sursild noe som dukket opp på frokostbordet i takt med fatterns økende grad av julestemning. Selv må jeg innrømme at denne silderetten aldri ble noen favoritt hos meg; kanskje mest fordi jeg graviterte mer mot tomatsild, men også fordi faren min skar sildebitene litt vel store, og at jeg innimellom fikk en og annen bit som smakte tran. Mulig jeg hadde overfølsomme smaksløker, men det er i hvert fall sånn jeg husker det.
Som voksen har jeg med hell gjenerobret sursilda ved å justere den i tråd med mine preferanser.
I hovedsak har jeg tatt 3 grep
- Jeg skjærer løken tynnere (og jevnere) ved hjelp av en mandolin.
- Jeg deler spekesilda i mindre og mer delikate biter.
- Jeg bruker kun hel svart pepper som krydder.
Mengden pepper kan variere utifra dine preferanser. Selv er jeg glad i pepper, og innrømmer glatt at jeg tygger i meg hele pepperkorn sammen med sild og løk.
Ettersom rause mengder svart pepper er det det eneste innslaget av krydder, har jeg valgt å kalle retten for peppersild, men strengt tatt er det en forenklet versjon av sursild.
Sursildkrydder
Faren min pleide å bruke ferdigblandet sursildkrydder, som ved siden av pepper gjerne består av sennep, koriander, nellik, muskat, oregano, timian, gressløk, persille og hvitløk. Helt greit, men personlig foretrekker jeg altså den rene smaken av kun svart pepper; noe som i seg selv er selvmotsigende, ettersom jeg har en tendens til gå freestyle på de fleste tradisjonretter.
Oppskrift på peppersild
Merk at jeg bor i by, og at det sånn sett er enklest å ty til spekesild fra frysedisken. Jeg pleier ikke å vanne den ut, men skjærer den opp i semifrossen tilstand, og lar den tine og godgjøre seg i glasset sammen med løken og laken av eddik, sukker og vann.
Syns du det blir for salt, kan du selvfølgelig vanne ut silda på forhånd, eller justere mengde sild i forhold til alt det andre.
Følgende oppskrift på peppersild er nok til å fylle et glass på 1,5 liter
- 600 g spekesild
- 1,5 dl eddik (7%)
- 3 dl vann
- 225 g sukker
- 3 stk løk
- 2-3 ts hel svart pepper
Slik lager du peppersild
- Varm opp vann i en kjele.
- Tilsett sukker og rør rundt til sukkeret er oppløst.
- La sukkervannet kjøle seg ned til romtemperatur. Tilsett deretter eddik og pepperkorn.
- Finn fram kniv og skjærefjøl. Rens løk for skall, og skjær i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin, slik at alle skivene får samme tykkelse.
- Skjær sildefiletene i biter av ønsket størrelse. Jeg foretrekker biter med en tykkelse på 3-5 mm.
- Legg løk og sild lagvis i et rent og sterilt glass. Bruk gjerne latekshansker, og sørg for at alt blir liggende så kompakt som mulig.
- Hell over romtemperert lake av eddik, sukker, vann og pepper. Sørg for at det dekker helt, og gjerne helt opp til kanten av glasset.
- Ha på lokk og sett glasset i kjøleskapet til neste dag.
Se også andre oppskrifter med sild
Merknader til peppersild

Type sild
Jeg bruker som regel den silda jeg får tak i fra en helt vanlig butikk. Utifra hva som er tilgjengelig, veksler jeg mellom frossen og vanlig vakumpakket spekesild. Er det utsolgt for spekesild, tyr jeg til kryddersild (selv om det føles som å jukse).
Er du skikkelig hardcore, speker du selvfølgelig silda selv. Der er ikke jeg. I hvert fall ikke ennå.
Type løk
Til denne oppskriften bruker jeg helt vanlig løk, men det er selvfølgelig også mulig å variere med andre typer, som feks rødløk eller sjalottløk. En liten frekk variant, er å tilsette et lite fedd hvitløk (finsnittet) i glasset.
Pepper
Du kan selvfølgelig også legge pepperkornene lagvis sammen med løk og sild, hvis du foretrekker en jevnere fordelig. Pepperet kommer uansett til å sette smak på laken, så sluttresultatet blir (smaksmessig) det samme.
Føler du deg vågal, kan du bytte ut svart pepper med chili eller noe annet fyrrig.
Eventuelt kan du gå i motsatt retning, og eksperimentere med et innslag av rosépepper.
Mengdeforhold
Oppskriften har et visst slingringsmonn, og hva du sitter igjen med av rester vil variere utifra størrelse på løk og hvor kompakt du fyller glasset.
Får du lake til overs, kan du bruke den til andre silderetter, eller til sylting av grønnsaker.
Peppersild passer til
Jeg liker det enkelt, og nyter min peppersild på nyristet brød av surdeig. Er du i skikkelig julefrokoststemning, kan du pimpe opp det hele med et bløtkokt egg på siden.
Legg gjerne igjen en kommentar :-)