
Tomatsild med chili, også kjent som Tomatsild alla Bykjøkken.
Dansk krosild
Faren min pleide å lage diverse silderetter i førjulstida. Favoritten min var noe han kalte Dansk krosild, som var en tomatsildvariant med gulrot og sylteagurk.
Dansk krosild er jo en litt upresis tittel som kan romme mye. Det fins sikkert tusenvis av oppskrifter, og jeg har null peiling på hva faren min brukte som utgangspunkt. Jeg vet bare at når akkurat den silda stod på bordet, da var det jul.
Nå er det jo strengt tatt litt misvisende å kalle denne retten for Tomatsild med chili, ettersom den rommer så mye mer. Min variant av tomatsild er basert på et barndomsminne, samt en liten tvist og troen på at det meste blir bedre med litt hvitløk og chili.
Oppskrift på tomatsild med chili:
(9-10 dl)
- 6-8 spekesildfiléter (ferdig utvannet)
- 4-5 små rødløk
- 2-3 gulrøtter (medium størrelse)
- 2 dl hakket sylteagurk
- 200 g tomatpuré
- 2 dl sukker
- 1,5 dl eddik (7%)
- 1 dl vann
- 0,5 dl olivenolje
- 1 dl lake av sylteagurk
- Ønsket mengde frisk chilli
- 1-2 fedd hvitløk
- 1 liten bunt med dill
Slik lager du tomatsild med chili:
- Visp sammen tomatpuré, sukker, eddik, vann, olje og lake av sylteagurk, og kjør det hele til en jevn saus.
- Del sildefiletene i passende biter, og ha i sausen. Jeg foretrekker små skiver på ca 0,4-0,5 cm tykkelse.
- Skrell gulrøttene, og riv dem på fineste innstilling på et rivjern, mandolin eller foodprosessor.
- Skrell løken, og del i tynne skiver/ringer. Bruk gjerne en mandolin, slik at skivene får jevn tykkelse.
- Finhakk chili og hvitløk.
- Grovhakk sylteagurk og dill.
- Ha chili, hvitløk, gulrøtter, løk, sylteagurk og dill i bollen, og bland godt sammen med sildebiter og saus.
- Ha blandingen i rene Norgesglass (eller tilsvarende).
- Sett på lokk, tørk bort eventuelt søl, og sett glassene i kjøleskapet. La stå i 1-2 dager før du begynner å fråtse.

Andre sildeoppskrifter
- Peppersild
- Akevittsild
- Tomatsild med koriander og jalapeno
- Sildesalat med rødbeter
- Karrisild
- Sennepsild
- Tropisk sild
Tips:
Salt
Jeg lar være å tilsette salt i denne retten. Til gjengjeld dropper jeg å vanne ut silda. Lar du alt få stå i kjøleskapet i noen dager før du spiser, vil saltinnholdet fra silda jevne seg ut med resten av innholdet på glasset.
Jeg foretrekker ellers å dele opp silda i frossen tilstand, og lar bitene tine i kjøleskapet i blandingen av tomatsaus og grønnsaker. Fordelen med å dele opp i frossen tilstand, er at det blir mindre søl. Du gjør som du vil...
Sukker
Tidligere brukte jeg 2,5 dl sukker, og i eldre oppskrifter (lenge før fattern) har jeg registrert enda større doser. Er det noe jeg har merket med gamle oppskrifter, så er det at de var glad i sukker. Så var det kanskje ikke så rart at enkelte fikk gebiss i konfirmasjonspresang.
Sukker har jo også en konserverende effekt, så helt sukkerfritt blir heller ikke min versjon av tomatsild med chili, men jeg har redusert mengden betraktelig. Mulig at den kan reduseres ytterligere ned til 1,5 eller 1 dl. Det handler jo litt om hva du liker også. Bare husk å balansere sødmen opp mot styrken på chilien.
Chili
Chilimengden kan varieres utifra hva du har og hvor du legger smertegrensen. Bruker du habanero, anbefaler jeg 1 stk til denne oppskriften, samt at du fjerner alt av frø. Det kan også være en fordel å kjøre habanero og tomatsaus (tomatpuré, vann, eddik og sukker) i en blender, slik at varmen får bre seg jevnt ut i hele sausen.
På bildet øverst har jeg brukt 2 stk røde- og 2 stk grønne chili av medium styrke. Her har jeg beholdt alt av frø, og delt chilien opp i tynne skiver. Neste gang gjør jeg kanskje noe helt annet...
Urter
Jeg har tidligere pleid å ha i laubærblader (mener også at fattern gjorde det), men syns at den beske smaken ble for dominerende; særlig hvis man var så uheldig å få en bit i munnen. Tenker at laurbær passer bedre i klassisk sursild enn i tomatsild med chili.
Jeg syns frisk dill gjøre susen, men du kan også fritt prøve med andre friske urter.
Ujevnt og uperfekt
Hvis du dropper hvitløken og bytter ut chilien med svart pepper, får du langt på vei Dansk krosild slik faren min pleide å lagde den.
Ellers brukte han kniv i stedet for rivjern, foodprosessor og mandolin. Sånn sett ble alt ujevnt og uperfekt, men jeg husker det som alt annet enn dét.
Legg gjerne igjen en kommentar :-)