
Hvitløk fermentert i honning skal visstnok funke for både feinschmeckere og de med hang til alternativ medisin.
Under kjøkkenbenken
I enden av kjøkkenbenken har jeg en hylle som er stappfull av glass og flasker med ting i ymse stadier av fermentering. Helt innerst i den mørkeste kroken av hylla fant jeg, for en tid tilbake, et glass jeg fullstendig hadde glemt. Et glass med hvitløk fermentert i honning, eller honningfermentert hvitløk, om du vil.
Glasset hadde stått der urørt i over ett år. Jeg åpnet det, og den lifligste duft av søt hvitløk traff nesegrevet. Om matlaging er kunst, så må dette kunne betegnes som Art by Accident.
Oppskrift på hvitløk fermentert i honning
- 3 dl hvitløksfedd
- 3 dl råhonning
Slik fermenterer du hvitløk i honning
- Skrell hvitløksfeddene, og gi dem en liten skvis med flatsiden av en kniv. Dette er for å frigjøre hvitløkssaften. Pass på at du ikke skviser for hardt. Bevar formen på feddene.
- Ha feddene i et Norgesglass (eller tilsvarende) og hell honningen over.
- Sett på lokk, og la stå i minimum 1 mnd.
- På daglig basis kan du jekke litt på lokket, for å slippe ut overskuddsgass, samt snu glasset opp/ned slik at feddene til en hver tid har et lag med honning. Fortsett med dette så lenge feddene flyter oppå honningen.
Hvitløk fermentert i honning i 15 mnd. Væsken består av kun honning og hviløkssaft. Tverrsnitt av fermentert hvitløksfedd.
Andre oppskrifter:
- Fermentert surkål
- Fermentert rosenkål
- Fermentert rød chilisaus
- Fermentert gul chilisaus
- Fermentert ketchup
- Fermenterte tyttebær
Merknad
Hva skal retten hete?
Hvor vidt denne retten burde hete hvitløk fermentert i honning, eller honningfermentert hvitløk, eller hvitløksfermentert honning, er vanskelig å si.
Du sitter uansett igjen med to sluttprodukt: Hvitløk som smaker av honning og honning som smaker av hvitløk.
Råhonning
Til hvitløk fermentert i honning skal det visstnok være best å bruke råhonning; dvs at den hverken er filtrert eller varmebehandlet. Da blir det mer sus i serken. Råhonning får du kjøpt på Bondens Marked og tilsvarende arrangement
For mye honning kan hemme fermenteringen, ettersom honningen i seg selv er antiseptisk. Væske fra hvitløken er med på å tynne ut honningen, og sammen gir de grunnlag for en fermenteringsprosess. Bruk nok honning til å dekke feddene akkurat, og sørg for at det er en grei avstand mellom honning/hvitløk og toppen av glasset.
Utvikling av smak
Etter ca 1 måneds tid vil fermenteringen roe seg ned, og feddene vil synke. Honningen vil bli mer tyntflytende pga væsken fra hvitløken, og fargen vil bli mørkere.
La gjerne glasset stå i minimum 1 mnd før du begynner å spise. Ønsker du å utvikle smaken videre, kan du la glasset stå i romtemperatur i en 3-12 måneders tid.
Passer til
Hviløksfermentert honning har visstnok positive helseeffekter. Selv lager jeg denne retten mest for smakens skyld. Honningen kan tilsettes salater og dressinger, og fungere som en glaze til kylling eller annet kjøtt. Hvitløksfeddene kan spises for å kurerer gruff!
Både honning og hvitløk har antibakterielle egenskaper, og skal ellers være bra med tanke på å booste immunforsvaret, samt bekjempe forkjølelse og influensa. Om ikke annet, så kan du alltids slå deg til ro med placeboeffekten 😉
Legg gjerne igjen en kommentar :-)