
Gjenbruk av glass kan spare deg for et betydelig beløp. Bra for miljøet er det også.
Lokk som ikke passer
Jeg vokste opp i en tid da ord som økologisk, kortreist og gjenbruk ikke var en del av vokabularet. Det var bare noe man naturlig gjorde.
Vi fisket, dyrket og sanket, og vi kastet minst mulig.
Skjønt, når sant skal sies, så kunne vi godt ha moderert oss noe.
Fryseren var full av egenfanget fisk og hjemmeprodusert syltetøy, som gjerne lå på toppen av fjorårets matauk. Og da var det ennå et godt stykke igjen til bunnen av fryseboksen.
På kjøkkenet var skapene fulle av resirkulerte glass og plastbeger, hvor man alltid endte opp med lokk som nesten passet, men ikke helt.
Gjenbruk av plast
Jeg skal villig vekk innrømme at mitt sorteringssystem på kjøkkenet har rom for forbedring, men jeg har likevel tatt noen grep.
Skjønt, når sant skal sies...igjen...så er disse grepene preget av at jeg ikke lenger bor i hus (som i barndommen), men i en middels stor leilighet i vinterhalvåret og en enda mindre kolonihytte i sommerhalvåret.
Gjenbruk av plast har jeg gitt beng i, så alt av yoghurt-, rømme- og creme fraichebegere bare skylles før de ekspederes i tiltenkte avfallsposer. Det eneste unntaket (når det gjelder plast), er det jeg bruker til vakuumering. Her er plasten av så pass god kvalitet, at den fint kan gjenbrukes, bare man holder tunga rett i munnen med tanke på hva som har blitt brukt til hva (fisk, kjøtt, chili osv...).
Gjenbruk av glass
Når det gjelder gjenbruk av glass, er jeg langt mere hippie i min tilnærming, og sånn sett tilbøyelig til ekstra innsats.
I valg av hvilke glass jeg tar vare på, er det 3 ting som gjelder:
- Unngå hummer og kanari.
- Hvor lett det er å fjerne etiketten.
- Hvor lett det er å fjerne limet.
Hummer og kanari
Med "hummer og kanari" mener jeg at jeg samler på glass som passer til maks 3 ulike typer lokk; gjerne i størrelsesforhold mini-medium-stor.
De minste glassene ender ofte opp med innhold av typen spiselige presanger, som granskuddsirup, chilisaus, urtesalt eller ripsgele.
Større glass bruker jeg gjerne til produksjon av ting til eget forbruk, som kimchi, saurkraut eller syltede grønnsaker. Slike glass er også fine til å oppbevare surdeigstarter i.
Fjerning av papir
Noen etiketter kommer av kun etter bløtlegging, mens andre klistrer seg til glasset som et utslett. Dersom jeg feks kjøper tomatpuré, velger jeg ofte det glasset hvor etiketten byr på minst trøbbel. Forutsatt at prisforskjellen ikke er for stor, selvfølgelig.
Fjerning av lim
Er jeg lat og glasset kun er til oppbevaring i eget kjøleskap, hender det at jeg gir f i både punk 2 og 3. Men det er klart at det ser bedre ut om du gjør det ordentlig, og glasset skal jo (ideelt sett) brukes lenge, så det er som regel lurest med en liten innsats.
Noen tar turen til apoteket og kjøper plasterfjerner. Selv velger jeg en langt billigere løsning, som beskrevet nedenfor.
Fjerning av papir og lim
- Vask glassene godt på innsiden for å unngå søl med matrester.
- Legg glassene i oppvaskkummen, dekk alt med varmt vann og la det ligge i 10 min.
- Skrap av etiketten; enten med neglene (hvis det kommer lett av), eller med skrapen på oppvaskbørsten.
- Dersom det fortsatt er lim igjen: Ha mengdemssig 50-50 med natron og matolje i en skål. Bland med en pensel og smør over limrestene på glasset. La stå i 10-20 min.
- Bruk en gryteskrubb til å gni av limet under litt rennende lunkent vann.
Jeg har ellers en video av hele prosessen som ligger ute på Instagram:
Lykke til! Håper lokkene passer 😉
Legg gjerne igjen en kommentar :-)