
Kimchi med rødbeter, eller rødbetkimchi, er en spenstig kombo av Asia og Norden.
Nordisk kimchi
Med rødbetkimchi har jeg lekt litt med ideen om en nordisk variant av kimchi. Når dét er sagt, er det fort gjort å gå seg vill og ende opp med noe som ligger tettere opp til sauerkraut (fermentert surkål) enn kimchi.
Så hva utgjør egentlig en nordisk kimchi? Handler det om å finne erstatninger til signaturingredienser som fiskesaus, chili, hvitløk og ingefær, eller holder det å tilsette nordiske ingredienser til overnevnte symfoni?
I Kimchi med rødbeter har jeg valgt å gjøre det siste; altså ta utgangspunkt i en basic kimchi, og heller legge til et nordisk element: Rødbeter.
Og for å møte meg selv i døra: Joda, rødbeter finnes også utenfor Norden.
Variasjon over tema
I enkelte kimchioppskrifter brukes det gjerne revet eple eller pære, som pga av sødmen er med på å kickstarte fermenteringsprosessen. Andre velger i stedet å tilsette litt sukker.
I Kimchi med rødbeter erstatter rødbetene eple og pære. Rødbetene har noe mindre sukker i seg, enn overnevnte frukter, men gir likevel en viss sødme. I tillegg får du en smaksnyanse med et hint av jord.
Det tøffeste er likevel fargen! Sammen med chilien får du en knallrød farge, som ville gjort susen på et hvert Halloween-party! Bare ikke spis det med hvit skjorte 😉
Revet eller most?
Som regel gir jeg rødbeten en runde i foodprosessoren. Da får du en kimchijuice med ekstra rød farge. Alternativt kan du finrive rødbeten for litt mer tyggemotstand.
Merk at på bildene i dette innlegget, er rødbeten blendet.
Se også alternative oppskrifter:
Oppskrift på kimchi med rødbeter
Risgrøt
- 5 dl vann
- 2 ss rismel
- 2 ss hvitt eller brunt sukker (kan sløyfes)
Grønnsaker
- 2 stk kinakål (2,5-3 kg tilsammen)
- 80-100 g uraffinert salt
- 1 rettich (medium stor)
- 2 stk medium store gulrøtter
- 4 stk vårløk
- 1 rødbete (medium stor)
Chilipaste
- 4 fedd hvitløk
- 2 ts finhakket ingefær
- 1 løk (medium stor)
- 2 dl fiskesaus
- 5 dl chiliflake (gochugaru)

På bildet er rødbeten blendet; noe som også gir mer saft. Eventuelt kan man kompensere med en større andel risgrøt. Smak og behag...
Slik lager du kimchi med rødbeter
- Del kinakålen på langs i 4 båter. Skyll godt i springen og fjern det som er stygt.
- Strø salt innimellom kålbladene, og la deretter kålen ligge i en stor bolle i 2 timer.
- Underveis vil saltet trekke fuktighet ut av kålen. Snu på kålen og hell litt saltlake over innimellom.
- Mens du venter på kålen, kan du lage risgrøt: Bland rismel og vann i en kjele. Kok opp under omrøring, reduser varmen og småkok i 10 min. Mot slutten tilsetter du sukkeret. La risgrøten avkjøles til romtemperatur.
- Etter 2 timer: Hell av saltlaken, skyll kålen på nytt og la den få renne av seg i et dørslag.
- Fjern det groveste av rotfestet, og del kålbåtene på tvers i strimler. Jeg foretrekker 3-5 mm tykkelse, mens andre foretrekker større biter.
- Skyll og skrell rettich og gulrøtter, og del dem på langs i fyrstikkstørrelse. Skyll vårløken, fjern det mørkegrønne og del i skiver (3-4 mm). Ha alt av grønnsaker opp i samme bolle.
- Lag chilipasten: Ha hvitløk, ingefær, løk, fiskesaus og chiliflake i en foodprosessor, og kjør det hele til en jevn blanding.
- Bland chilipaste og risgrøt, og hell over grønnsakblandingen. Bland godt for hånd.(Anbefaler at du bruker engangshansker, med mindre du vil ha rosa hender som lukter fiskesaus og hvitløk.)
- Ha alt over på en fermenteringskrukke med vektsteiner som presser grønnsakene under laken, eller glass med hengslet lokk. Bruker du glass, så fyll opp til kanten.
- Fermenteres i romtemperatur i minst 2-3 dager før det flyttes over til kjøleskapet. (Se ellers: Hvordan fermentere under Tips.)
Tips
Anaerob
Fermenteringsprosessen er anaerob; dvs at den foregår uten oksygen, som igjen betyr at alt av grønnsaker bør holdes under kimchi-laken til enhver tid. Dersom grønnsaker stikker opp, risikerer du å få mugg.
Hvordan fermentere rødbetkimchi?
Til selve fermenteringen foretrekker jeg å bruke fermenteringskrukke med vektsteiner og vannlås, men du kan også fermentere på glass eller i vakuumposer.
- Fremgansgmåtene finner du her: Hvordan lage surkål
Fermenteringen bør foregå i romtemperatur i minimum 2-3 dager (avhengig av temperatur og årstid). Jeg foretrekker 6-7, slik at smaken blir syrligere. Deretter bør kimchien settes i kjøleskapet, hvor den gjerne må stå noen dager (eller uker) til for å videreutvikle smaken. Dersom du har fermentert på krukke, bør kimchien overføres på glass, før du setter den i kjøleskapet. Sørg for at glasset er tettpakket, og at det er litt lake på toppen som dekker grønnsakene.
Ved fermentering på glass anbefaler jeg hengslet lokk, slik at overskuddstrykket som oppstår, lettere kan sive ut. Dersom du bruker skrulokk, bør det sitte på løst, så lenge du fermenterer i romtemperatur. Strammer du til og glemmer glasset, risikerer du i verste fall at glasset eksploderer.
Merk at når fermenteringen kommer i gang, kan det fort kan blir litt søl ved bruk av glass. Et tips kan være å sette glassene på et underlag som kan fange opp den overskuddsvæsken som pipler ut. Fermenterer du i krukke, er det lettere å dra fermenteringen litt lenger (i antall dager) og samtidig unngå søl.

På bildet ser du glass med skrulokk. Merk at dette er noe jeg pleier å gjøre etter at kimchien har fermentert ferdig i romtemperatur. Kimchien overføres da fra fermenteringskrukke til glass med lokk, før det settes kaldt (3-4 C).
Merk at i kjøleskapet fortsetter fermenteringsprosessen, bare mye saktere. Du risikerer mao ikke at glasset eksploderer, men smaken vil utvikle seg videre.
Alternativ til ingredienser
I stedet for...
- kinakål, kan du eksperimentere med annen type kål, men merk at forskjellige typer har forskjellig tyggemotstand.
- rettich, kan du bruke neper eller reddik.
- gulrøtter, kan du bruke andre typer beter.
- vårløk, kan du bruke gressløk.
- fiskesaus, kan du bruke soyasaus (hvis du feks er veganer).
- gochugaru, kan du bruke annen type chili (alt fra tørket til fersk).
Det er i det hele tatt mange variasjoner du kan gi deg i kast med. Enkelte vil nok påpeke at hverken kimchi med rødbeter, eller overnevnte variasjoner går under merkelappen autentisk. De om det! Kjør på med det du liker, og kos deg!
Hva passer rødbetkimchi til?
Kimchi med rødbeter, eller kimchi uten...
Kimchi er ingen hovedrett, men et perfekt tilbehør. Særlig syns jeg kimchi kommer til sin rett i kontrast med feitere mat, som for eksempel sammen med steambuns med tynnribbe, eller på toppen av en hjemmelaget hotdog. Ellers syns jeg også det er fantastisk å ha i en gryte med dampede blåskjell, eller som en smaksforsterker i supper eller wok.
Min ultimate guilty pleasure er kimchi-toast: Ristet fint surdeigsbrød med hvit geitost og et jevnt lag kimchi.
La oss heller ikke glemme kimchipannekake, som rett og slett er pannekake next level!
Nå skal det også sies, at det hender jeg popper lokket, fyller en liten skål med kimchi og strør over med ristede sesamfrø.
Det er som med alt annet: Forandring fryder, og bare fantasien stopper deg!
Legg gjerne igjen en kommentar :-)